Organizacja kuchni

Jedz SMacznie i zdrowo

Część informacji dotyczących dostosowania pomieszczeń w domu dla osoby chorej na SM zawarta jest w zakładce eSeMowe sprawy – SM a organizacja przestrzeni domowej

Poza odpowiednią aranżacją miejsca, chory na SM ma również duży wybór akcesoriów kuchennych, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Istnieją sposoby, dzięki którym w prosty sposób ułatwimy sobie przygotowanie posiłków.

  1. Zainwestuj w wielofunkcyjny blender – pomoże w siekaniu i mieszaniu składników. Ze względu na to, że może być często przydatny najlepiej zawsze mieć go pod ręką, np. na blacie kuchennym.
  2. Otwieracze do puszek i słoików będą bardziej użyteczne, jeżeli zakupisz te z grubszymi rączkami.
  3. Przydatny będzie wkład do garnka lub koszyczek z odpowiednio dużymi uchwytami ułatwiającymi trzymanie. Podobne narzędzia stosuje się w przypadku gotowania na parze. Wszystko co będzie gotowane w garnku, łatwiej i lżej będzie wyciągnąć z wody.
  4. W przypadku, kiedy masz problem ze wzrokiem, na mikrofalówce, piekarniku i innych elektrycznych sprzętach zaznacz markerami lub naklejkami podstawowe elementy, np. cyfry czy funkcje sprzętu, z których najczęściej korzystasz.
  5. Na sztućce i przybory kuchenne, których używasz, załóż gumki recepturki. Dzięki gumowej powierzchni łatwiej będzie Ci utrzymywać je w dłoni.
  6. Niezbędne mogą okazać się miarki do odmierzania składników. W przypadku chorych, u których występuje problem z drżeniem rąk, doprawianie „na oko” może okazać się wielką trudnością. Warto na miarkach markerem opisać ich pojemność, będą dla Ciebie bardziej widoczne.
  • Gadżety kuchenne