Organizacja kuchni Jedz SMacznie i zdrowo Część informacji dotyczących dostosowania pomieszczeń w domu dla osoby chorej na SM zawarta jest w zakładce eSeMowe sprawy – SM a organizacja przestrzeni domowej Poza odpowiednią aranżacją miejsca, chory na SM ma również duży wybór akcesoriów kuchennych, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Istnieją sposoby, dzięki którym w prosty sposób ułatwimy sobie przygotowanie posiłków. Zainwestuj w wielofunkcyjny blender – pomoże w siekaniu i mieszaniu składników. Ze względu na to, że może być często przydatny najlepiej zawsze mieć go pod ręką, np. na blacie kuchennym. Otwieracze do puszek i słoików będą bardziej użyteczne, jeżeli zakupisz te z grubszymi rączkami. Przydatny będzie wkład do garnka lub koszyczek z odpowiednio dużymi uchwytami ułatwiającymi trzymanie. Podobne narzędzia stosuje się w przypadku gotowania na parze. Wszystko co będzie gotowane w garnku, łatwiej i lżej będzie wyciągnąć z wody. W przypadku, kiedy masz problem ze wzrokiem, na mikrofalówce, piekarniku i innych elektrycznych sprzętach zaznacz markerami lub naklejkami podstawowe elementy, np. cyfry czy funkcje sprzętu, z których najczęściej korzystasz. Na sztućce i przybory kuchenne, których używasz, załóż gumki recepturki. Dzięki gumowej powierzchni łatwiej będzie Ci utrzymywać je w dłoni. Niezbędne mogą okazać się miarki do odmierzania składników. W przypadku chorych, u których występuje problem z drżeniem rąk, doprawianie „na oko” może okazać się wielką trudnością. Warto na miarkach markerem opisać ich pojemność, będą dla Ciebie bardziej widoczne. Gadżety kuchenne Posiłki poza domem Podstawowe zasady odżywiania Zobacz także Techniki relaksacyjne Czytaj więcej Posiłki poza domem Czytaj więcej SM a organizacja przestrzeni domowej Czytaj więcej